Pasningsvejledning Marsvin

 

Alder:

4-6 år, men kan blive op til 10 år

 

Størrelse:

Marsvin er store gnavere: typisk 20-29 cm lange med en vægt på 700-1200 g

 

Kønsmoden:

Hunnerne er ca. 4 uger gamle, og hannerne er ca. 3-5 uger gamle

 

Parring:

Det mest optimale er at hunnen er 6-7 måneder gammel. Hun skal dog ikke være over 10 måneder gammel hvis det er første gang hun skal have unger, eftersom hun helst skal have født før hun er 1 år

 

Drægtighed:

59-72 dage. Afhængig af kuldstørrelse

 

Kuldstørrelse:

1-6 unger

 

Vægt ved fødsel:

Ca. 60 - 100 gram. Men dette varierer meget efter kuld størrelse

 

Fravænning:

Ungerne kan tages fra moren når de er 4 uger og 300 gram

 

Foder:

Marsvin lever udelukkende af vegetabilsk føde. De skal altid have tilgang til friskt vand og hø af god kvalitet. Herudover skal de dagligt have grøntfoder.

Marsvin er gode til at udnytte sit foder og skal derfor have foder med meget stivelse (grønt/grøntsager), og ikke et foder med kulhydrater (frugt), da marsvin let kan blive overvægtig.

 

Grønt:

Kål (kina-, hvid-, grøn-), spinat, peberfrugt, broccoli, persille, bladselleri, selleri, rucola, gulerødder, roer o.l.

Man kan også give æble, dog i små mængder.

 

Om sommeren kan man gå ud i naturen og finde græs, mælkebøtte (blomst og blad) og skvalderkål.

Man bør ikke fodre med iceberg salat, avocado, mandler, tomat, rå kartofler, løg, porer o.l. selvom marsvin godt kan lide disse foderemner. Man bør heller ikke fodre med frugt eftersom der er meget fruktose i disse, som kan medføre at dit marsvin udvikler sukkersyge.

Marsvinets tænder er rodløse, som betyder at dens tænder vokser hele livet i gennem. Så her er det en god ide at tilbyde sit marsvin friske usprøjtede frugtgrene, gerne med blade og knopper mv. (Dog aldrig vedbend, eg, kirsebær-, blomme- og hyld grene eftersom dette er giftig for marsvin)

 

Det er anbefalet at marsvin får ca. 10-20 gram færdigfoder om dagen, men man kan godt have en skål stående tilgængeligt til dem hele dagen.

HUSK: Marsvin kan ikke selv producere C-vitamin og skal derfor gives meget grønt der indeholder dette. Man kan også få C-vitamin pulver som man kan strø over det grønne så man er sikker på de får det de skal have. Hvis de får C-vitamin mangel kan de gå i kramper eller få lammelser som kan føre til døden

 

Bur:

Bur til et marsvin skal minimum være 80 x 50 x40 cm. Hvis du skal have to skal det minimum være 100 x 50 x 40cm. Hvis man skal have 3 eller flere individer sammen skal det være mindst 120m langt. Man kan og få bure der består af flere etager, hvis man ikke har meget plads i hjemmet men vil have flere dyr.

 

Man skal huske at rense buret regelmæssig, minimum 1 gang om ugen.

Buret skal være hævet fra gulvet og væk fra træk, eftersom marsvin kan blive syge af dette. Passende rumtemperatur er mellem 18-24°C.

I bunden af buret kan man bruge spåner eller carefresh som bedding. Hø kan lægges ovenpå bunddækket i et hjørne og i en høhæk.

Man kan også give dem huse de kan gemme sig i. Dog vil det rådes at man venter med at sætte et hus ind til marsvinet til de har vænnet sig til familien, så den ikke bare løber ind i sit hus hver gang i nærmer jer buret

 

En eller flere marsvin?

Marsvin er meget sociale dyr og bør derfor holdes flere sammen. De formerer sig nemt så hvis man skal have en han og en hun sammen skal man huske på at de vil få unger flere gange om året, noget som ikke er så sundt for hunnen hvis hun ikke får pauser mellem kuldene. Man kan nemt undgå dette ved at få hannen kastreret hos en dyrelæge. Man kan godt have flere hunner sammen, men hvis man skal have flere hanner skal man være opmærksom på at det ikke altid kan gå