Pasningsvejledning Dværghamster

 

Alder:

Campells og vinterhvid dværghamster bliver 1,5-2 år gamle.

Roborovski dværghamster bliver typisk op til 3-3,5 år gammel.

 

Størrelse:

Roborovski dværghamster, 5-7 cm og ca. 15-25 g

Vinterhvid dværghamster, 8 cm og ca. 34-50 g

Campells dværghamster, 8-11 cm og ca. 30-55 g

 

Kønsmoden:

Campells og vinterhvid dværghamster yngler normalt første gang i 3-6-måneders-alderen.

Roborovski dværghamster yngler som regel første gang i en lidt senere alder, men fortsætter til gengæld med at yngle i længere tid

 

Drægtighed:

Campells og vinterhvid dværghamster: 18-21 dage

Roborovski dværghamster: 23-30 dage

 

Kuldstørrelse:

Campells og vinterhvid dværghamster: 4-6 unger

Roborovski dværghamster: 3-5 unger

 

Fravænning:

Ungerne fravænnes typisk, når de er 21-25 dage (dog senere for Roborovski dværghamster)

 

Foder:

Dværghamstere spiser i naturen både planteføde og animalsk føde. Færdigblandinger til hamstere kan købes hos f.eks. dyrehandleren og skal bruges som grundfoder. Der bør ikke være for højt indhold af solsikkefrø og nødder, da det feder. Proteintilskud kan gives i form af melorme, græshopper, hårdkogt æggehvide, et lille stykke rå kylling, og eventuelt også lidt kattefoder og hundekiks. Vasket frugt og grønt, f.eks. æble, pærer, jordbær, stenfri kirsebær og fersken, kan gives i små mængder et par gange om ugen.

Dværghamstere har kindposer, hvori føde kan transporteres til et forrådskammer til dårlige tider. Sørg derfor for at tjekke og evt. tømme dette kammer dagligt for letfordærvelige emner.

 

Bur:

Buret bør for to individer være 80 x 40 x 35 cm. Et større bur med flere muligheder for at undslippe hinanden i konfliktsituationer vil desuden øge chancen for, at flere individer kan trives i samme bur. Grundarealet i buret bør øges med mindst 25 % pr. ekstra voksne individ. Vær især opmærksom på, at Roborovski dværghamster grundet sin ringe størrelse ofte vil kunne bryde ud af ”normale” tremmebure, og et bur med faste sider (f.eks. terrarie) anbefales derfor til denne art (foruden ved unger hos alle arter). 

 

En eller flere hamstre?

Mens en han og hun i par ofte vil kunne gå og trives sammen (oftest med unger som følge), kan individer af samme køn have større tendens til at blive aggressive over for hinanden, i værste fald med fatale følger, hvis pladsen er utilstrækkelig og skjulemuligheder mangler. Plads og skjul er derfor vigtigt, når dværghamstere holdes sammen.

Individer bør sættes sammen, inden de er ca. 8 uger gamle, specielt ved par/grupper af samme køn. Holdes individer sammen, skal man altid være opmærksom på, at de ikke slås og stresser hinanden – det er især vigtigt at holde godt øje med par/grupper af samme køn. Så længe eventuel aggressivitet mellem individerne er sjældne og kortvarige episoder, er det normalt ikke et problem, hvis individerne vel at mærke har plads og skjul nok til at komme væk fra hinanden. Hvis de derimod generelt og over længere perioder ikke trives med hinanden, skal de placeres i hvert sit bur, så de ikke stresser hinanden.

Alle tre arter bør altid kun holdes med egne artsfæller, og dermed må de forskellige dværghamster-arter heller ikke holdes sammen.